Press
Sarajevo, 14. april 2016

 

Skupština Unije:

BIH do sada napustilo 80 hiljada građana

 

Legalnim i ilegalnim putem, preko 80.000 osoba napustilo je Bosnu i Hercegovinu i taj trend još nije zaustavljen, zvanični su ovo podaci do kojih je došla Unija za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini. 

Rezultati su ovo istraživanja koje se provodi od 2013. godine na području naše zemlje a u kojem je učestvovala 1091 zajednica, 41 lokalna nevladina organizacija, predstavnici lokalnih vlasti, mnogobrajni volonteri i članice Unije

Prema riječima Mirhunise Zukić, predsjednice UZOPI-ja BiH ne može se reći da je to 80 hiljada stanovnika, zbog nemogućnosti evidencije onih koji su ilegalno napustali zemlju te dodaje da su ljudi koji su napuštali našu zemlju morali to plaćati, a cijena za četvročlanu porodicu je iznosila 7000 KM.

Općina Tešanj je danas bila domaćin redovne skupštine UZOPI-ja, jer je prema navodima iz ovog Udruženja upravo Tešanj svjetli primjer gdje masovni odlasci građana nisu zabilježeni.


    (Foto: Radio Zos)

 

Ivo Lubina iz Odžaka napominje kako se situacija nakon poplava 2014.godine pogršala, jer sada Odžak napuštaju kompletne porodice. Među općinama/opštinama koje prednjače po odlasku stanovnika su: Sanski Most, Zvornik, Bijeljina i Brčko. Ilustracije radi, do sada je Sanski Most napustilo 2300 porodica, što ukazuje da ovaj vid migracije u našoj zemlji poprima oblik trenda.

Općina Tešanj je prema riječima načelnika Općine Suada Huskića kombinacijom mjera lokalnog ekonomskog razvoja u Tešnju, inventivnošću lokalnih kompanija, vlasnika kapitala, kao i političkim djelovanjem u Tešnju i u području oko Tešnja doprinijela dobrom ukupnom ambijentu na širem podrčju.

Iz Unije navode da je Općina Tešanj odabrana za domaćina  kao jedna od najrazvijenijih lokalnih zajednica u BiH, prvenstveno na ekonomskom planu, što direktno utiče na ostanak stanovništva na ovim prostorima, a tema današnje redovne skupštine bila je ekonomski razvoj lokalnih zajednica - preduslov zaustavljanja masovnog odlaska bh.građana.

Iz svega navedenog jasno se vidi da su ekonomski uslovi za život i dalje ključni razlog migracije bh.stanovništva u Evropu.

 

Izvor: ZOSRadio (14.04.2016)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: