Godišnja skupština Unije 2015

 

Poljoprivreda - ključ održivog povratka nakon dvije decenije Dejtona?

 

 

Zbog katastrofalnih podataka o zapošljavanju povratnika, izbjeglica i raseljenih lica, Unija za održivi povratak i integracije u BiH, pokrenula je kampanju povezivanja povratnika u kooperantske lance za poznato tržište  (Austrije, Njemačke, Švedske, Velike Britanije) preko Adriatic group GmbH u Beču koje čine Brams, Brajlović Austria, Pricha, Agrona, Adriatic UK.

Kako bi se u poljoprivredni lanac proizvodnje uključilo preko 1.600 porodica iz ruralnih podučja na prostoru čitave Bosne i Hercegovine , Unija za održivi povratak i integracije u BiH organizira konferenciju u Mostaru.

 

Svi bosanskohercegovački poljoprivrednici koji imaju barem dulum zemlje i osiguranu vodu za zalijevanje mogu se uključiti u projekt sadnje krastavaca-karnišona bez ikakvih ulaganja. Iako se ovome projektu imaju pravo priključiti svi bosanskohercegovački poljoprivrednici, naglasak je stavljen na održivi povratak prognanih i raseljenih osoba. Pokazatelji s terena govore da je tek 0,8 posto povratnika pronašlo zaposlenje i u gradskim i u ruralnim područjima.

 

Radi se o ciljanoj proizvodnji za ciljano tržište. Svatko tko uđe u projekt, bit će educiran od stručnih ljudi jer se EU normative u proizvodnji moraju poštivati. Ovom linijom se neograničene količine domaćih proizvoda plasiraju na EU tržište. Za sve poljoprivrednike osigurano je apsolutno sve,od sadnica do repromaterijala. Rizik ulaganja ne postoji jer poljoprivrednici vraćaju uloženo na kraju sezone kroz otkup količine proizvoda. 

 


 



Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: