Projekat

Američka ambasada u BiH

 

 

Zadržavanje mladih povratnika u ruralnim područjima

 

Unija za održivi povratak i integracije u BiH uz finansijsku podršku Američke ambasade u BiH, realizira projekt pod nazivom "Zadržavanje mladih u ruralnim područjima kroz edukaciju u zapošljavanju". 
Cilj projekta je kroz edukacije i povezivanje sa poslodavcima umrežiti 250 mladih iz 10 općina Kakanj, Maglaj, Kotor Varoš, Modriča, Vareš, Prozor Rama, Bosanska Krupa,Odžak, Bratunac. 


Usprkos velikim ulaganjima za pomoć mladima, posebno onih koji spadaju u povratničku populaciju, istraživanje koje je provela UZOPI u bh. općinama pokazalo je nedostatak neformalnog obrazovanja, edukacija, kao i informacija o programima pomoći i samozapošljavanja. 


Zadržavanje mladih povratnika jedino je moguće kroz održivi povratak. Sve veći trend je odlaska mladih iz ruralnih sredina, te je stoga pokrenut ovaj projekt.  Veoma mali broj slobodnih radnih mjesta uzrokuje sve veću konkurenciju na tržištu rada i zahtijeva dodatne vještine među osobama koje traže posao kako bi ih učinile kompetitivnijima.


Svjesni ovoga problema odlučili smo poboljšati položaj mladih, prije svega iz ruralnih sredina, kroz informiranje i različite oblike neformalnog obrazovanja.
Edukacije, rad sa mladima ima za cilj pojačati kompetencije, podučiti ih kako najbolje predstaviti sebe, izgraditi pozitivan stav i biti konkurentan na tržištu rada, a pored toga, naglasak je stavljen na poduzetništvo mladih, odnosno na aktivnosti čiji je cilj osposobiti mlade za poduzetništvo i samozapošljavanje. 

 



Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: