Projektne aktivnosti

 

Livno, Tomislavgrad, Kupres

 

Projektni tim UZOPI u BiH u periodu 15-17.10.2014. godine organizovao je  seminare u svrhu Identifikovanja potreba za ugrožene povratnike i interno raseljene osobe u općinama  Livno, Tomislavgrad i Kupres.
Cilj seminara je upoznati, predstavnike  lokalnih vlasti i mjesnih zajednica o programima pomoći za ugrožene povratnike i interno raseljena lica u okviru izabranih opština koju će provoditi UNHCR sa drugim implementing organizacijama.

 

Također, projektni tim UZOPi u BiH prikuplja podatke o najugroženijim porodica povratnika i raseljenih lica i lobira za rješavanje najvećih problema i potreba.  U tu svrhu, projektni tim UZOPI u BiH  je predstavio sveobuvatno istraživanje potreba za ugrožene povratnike i raseljena lica u BiH provredenog u 6 općina i 73 mjesne zajednice Kantona 10.
Nakon Prezentacije usljedila je diskusija  svih onih koji su učestvovali u istraživanju u kojoj su dali svoje mišljenje o samom istraživanju i ujedno prezntirali najveće potrebe u matičnim mjesnim zajednicama. Najizraženije potrebe povratnika iskazene u sljedećim segmentima:


Problemi u obrazovanju


Potrebe u rekonstrukciji i izgradnji stambenih jedinica


Potrebe u infrastrukturi

 

Potrebe u elektrifikaciji

 

Potrebe u ekonomskoj održivosti

 

Potrebe u zdravstvenoj zaštiti

 

Potrebe u sigurnosti


Nakon završenog sastanka, projektni tm UZOPI u BiH je obišao mjesnu zajednicu Lištani gdje smo posjetili dvije porodice koje se bave sadnjom malina, potrebna im je hladnjača i siguran otkup. Također, obišli smo i porušene stambene objekte gdje je iskazana potreba za povratkom i obnovom za porodice srpske nacionalnsoti. U MZ Lištani smo posjetili i snimili školski objekat, ambulantu kao i objekat stare školi gdje bi se trebala izgraditi fiskulturna sala.


Projektni tm UZOPI u BiH je obišao Mjesno područje 5 i Mjesno područje 2 u  Općini Kupres. U Mjesnom području 5 smo obišli 3 porodice koje žive veoma teško, potrebni su im poticaji u stočnom fondu i mehanizaciji. Također, posjetili smo i naselje Botun gdje postoji 9 stambenih objekata kojima je potrebna rekonstrukcija i elektrifikacija za potencijalne povratnike srpske nacionalnosti. U Mjensom području 2 smo obišli jednu porodicu u selu Malovani koja se bavi proizvodnjom malovanskog sira. Potrebna im je rekonstrukcija stambenoh objekta. Projektni tim UZOPi u BiH je fotografisao i napravio video zapis u navednim područjima.

 

 



Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: