UZOPI u BiH i MLJPI BiH

 

Bolji dani za poljoprivredne proizvođače s Dubravske visoravni

 

U organizaciji Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini, u Čapljini je održan najveći sastanak poljoprivrednih proizvođača sa područja Dubravske visoravni- Općine Stolac i Čapljina.
Sastanku su prisuszvovali predstavnici poljoprivrednih proizvođača te predstavnici lokalnih vlasti i mjesnih zajednica. Svoju podršku dali su i predstavnici Federalnog zavoda za poljoprivredu.


Neorganizirana, selektivna proizvodnja uz primjenu starih praksi ne može osigurati stabilne plasmane u skladu sa standardima Europske unije.

Cilj sastanka je udruživanje odnosno povezivanje proizvođača u kooperantske lance za poznato tržište kako bi udruženim snagama pronašli put ka sigurnom plasmanu proizvedene robe. Samo planska, organizirana poljoprivredna prozvodnja uz zagarantiran otkup može osigurati prihode porodicama kojima je primarna djelatnost poljoprivreda.


Na primjer, u jednoj mjesnoj zajednici na području Čapljine živi 350 porodica sa 700 hektara obradive površine što znači da imaju velike mogućnosti za poljoprivrednu proizvodnju. Problem predstavlja nelegalni strani uvoz i rascjepkanost među samim pojoprivrednim proizvođačima. Unija za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini će i u narednom periodu raditi na evidentiranju poljoprivrednih kapaciteta i mogućnostima ulaganja.Ovo je prvi put da su se na jednom mjestu našli svi poljoprivredni prozvođači sa ovog područja i razgovarali o konkretnim mjerama.

 

 



Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: