Preporuči članak:

 

SAOPŠTENJE:

Sarajevo, 04.10.2013. godine

U Mostaru održan sastanak na temu

„Uređenje izmjena Statuta Grada Mostara“.

Udruženja povratnika Srba u Mostar i Unija za održivi povratak i integracije u BiH organizovali su u Mostaru sastanak na temu „Uređenje izmjena Statuta Grada Mostara“.

 

Na ovom događaju bilo je riječi o položaju Srba povratnika u Mostaru i njihovoj strukturalnoj nejednakosti sa druga dva konstitutivna naroda, koja proizilazi iz trenutnog uređenja Grada.

 

„Vidjeli smo da implementacija Statuta ima razne posljedice. Mi kao NVO moramo nešto učiniti. Želimo pokrenuti kampanju da život u ovom gradu bude dostojniji i da se ljudska prava zaštite. Ono što je Mostar zaista je nedopustivo, ovdje imamo nefunkcioniranje institucija što nije zabilježeno ni u jednoj lokalnoj instituciji, čak i u Brčko Distriktu funkcioniše“, rekla je Mirhunisa Zukić.

 

Gojko Pantić,  predsjednik Udruženja povratnika Srba u Mostar, podsjeća da je Ustavni sud BiH neke članove Statuta Grada Mostara proglasio neustavnim, kao i neke članove Izbornog zakona, i stavio izvan snage.

 

„Udruženje Srba nije zadovoljno kako se regulirao izbor srpskih zastupnika u vijeće i traži da tri konstitutivna naroda biraju isti broj vijećnika kako ne bi došlo do preglasavanja prilikom donošenja odluka“, kazao je Pantić. Također je istakao kako Vijeće donosi odluke većinom glasova, a Statut se usvaja dvotrećinskom većinom, te da sadašnja 4 člana u Vijeću ne mogu ništa uraditi.

On je dodao kako ovo udruženje traži da se pri izboru gradonačelnik Mostara poštuje načelo rotacije po nacionalnoj osnovi.

 

Na sastanak su pozvani predstavnici brojnih domaćih x institucija (Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalnog mninistarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Ured Ombudsmana FBiH, gradonačelnik grada Mostara), kao i predstavnici međunarodnih organizacija i ambasada (OHR, OSCE i UNHCR. Ambasada  Sjedinjenih Američkih Država u BiH).

 

Sastanak je održan u petak 4.10.2013. godine u prostorijama Nansen Dialogue Centre Mostar.

 

Press služba UZOPI u BiH

 

Bljesak.info 4.10.2013.

Vijesti.ba 5.10.2013.

StarMo.ba 4.10.2013. 

Haber.ba 4.10.2013




Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: