Preporuči članak:

 

 

 

Sve izbjeglice, povratnici i raseljene osobe u BiH heroji za ljudska prava

 

SARAJEVO - Povodom 20 godina rada i postojanja Unija za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini (UZOPIBiH) je danas simboličnim uručivanjem plakete Miralemu Kukiću, prvom povratniku u MZ Makljenovac kod Doboja, proglasila sve izbjeglice, povratnike i raseljene osobe herojima za ljudska prava.

„Šta bismo mi danas radili da običan čovjek nije skupio hrabrosti, dostojanstva, ponosa, a i sigurnosti da se vrati i u minska polja i razrušene domove i majke bez sinova i porodice su se vraćale i željeli su samo svoj dom. Stoga smo ovaj mjesec posvetili izbjeglicama i povratku“ rekla je predsjednica Unije Mirhunisa Zukić na današnjoj pres-konferenciji. 

Dodala je da se u BiH dogodio fenomen jer smo " kao nevladina organizacija pet godina radili zajedno s međunarodnim organizacijama na implementaciji Aneksa 7. i tada je bio najmasovniji povratak“. 

Naglasila je da pitanje prava povratka izbjeglica na svoja ognjišta koja su napustili nije jedna od neispunjenih odredbi Dejtonskog sporazuma, već pitanje opredijeljenosti svih državljana BiH u zemlji i dijaspori da se život normalizira 20 godina od početka rata i progona miliona ljudi. 

Zukić  je iznijela podatak da „sudeći prema izdvajanjima za povratak iz budžeta institucija Bosne i Hercegovine u 2012. godini, vlast nema ozbiljnu namjeru provesti Aneks 7. Sporazuma o izbjeglicama i prognanicima, koji je ravnopravni dio Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini“. 

Zbog toga, UZOPIBiH je pokrenuo kampanju podrške povratku i povratnicima pod nazivom: Povratak – vitalni građanski interes koji ima za cilj prikupljanje podrške građana i javnosti za povećanje budžetskih sredstava u 2013. godini za povratak i realizaciju Revidirane strategije za provedbu Aneksa 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

- To nije sve, jer je Unija počela implementaciju kompleksnog i bitnog projekta „Monitoring utroška javnih sredstava za održivi povratak“ radi povećanja odgovornosti javnih institucija za trošenje javnih sredstava namijenjenih za programe povratka i objedinjavanje do sada prikupljenih podataka u toj oblasti - rekao je Edin Čolić, koordinator projekta. 

Na današnjoj svečanoj manifestaciji UZOPIBiH je institucijama, međunarodnim i domaćim organizacijama te pojedincima koji su pomogli proces povratka dodijelila plakete u znak zahvalnosti, jer kako je rekla Zukić „provođenje Aneksa 7. je naša misija, ali ne samo naša

Preuzeto sa: hercegovina.info, Slobodna Evropa, vijesti.ba, source.ba, klix.ba, vesti.rs, 24sata.info, hercegovina.info, nedstor.com

 



Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: