SAOPŠTENJE / SAOPĆENJE
Sarajevo, 09.02.2012


APEL: POVRATNIČKA NASELJA U PODRINJU I HERCEGOVINI NAJUGROŽENIJA SNIJEŽNIM PADAVINAMA

 

 

Unija za održivi povratak i integracije u BiH, mreža koja okuplja 104 lokalna udruženja građana, upućuje apel javnosti da se hitno pomognu povratnička naselja koja su snijegom odsječena od ostatka svijeta.  Na osnovu komunikacije koju ostvarujemo sa povratnicima na terenu došli smo do informacija da su u većini gradova nadležne javne službe očistile ključne saobraćajnice i ulice u centrima gradova i naseljenih mjesta. Mnoga ruralna područja u kojima žive povratnici, a najviše u Podrinju, Hercegovini i planinskim dijelovima, već danima nemaju direktnu komunikaciju sa ostatkom države. Donosimo pregled stanja među povratnicima prema do sada prikupljenim informacijama:

Povratnička naselja se nalaze na područjima opština Olovo, Ilijaš i Sokolac, a opština Sokolac je do sada jedina odgovorila na dopis sa zahtjevom za pomoć. Odsječeno je oko 15 povratničkih naselja kao i nekoliko drugih naselja sa domicilnim stanovništvom. Pojedina naselja su udaljena i do 20 km i do njih se ne može nikako doći. Potrebno je očistiti putne komunikacija prema selima i mjesnim zajesnicama Kaljina-Hrustište, Gire, Imamovići, Bjelosavljevići, Borovac, Medojevići, Knežina i mnogim drugim udaljenim mjesta. Put od Ilijaša prema Sirovinama nije nikako čišćen. Zbog nedostupnog terena do sada nisu dobili pomoć niti od koga, ne mogu se dostaviti hrana i lijekovi onima kojima su potrebni, a ni penzioneri ne mogu doći do svojih penzija.

Većina sela na području opštine Foča su odsječena. S obzirom na veliku površinu ove opštine najudaljenije mjesne zajednice i sela su udaljena i do 40km (Čelikovo Polje, Kozja Luka, Hum itd.) potpuno su odsječena, a najbliža  mjesna zajednica koja je ostala odsječena  udaljena je oko 10 km. Do sada su imali tri teža interventna slučaja u dostavljanju neophodnih lijekova bolesnicima, kao i jednu trudnicu koju je trebalo prebaciti do doma zdravlja. Vlada RS je pružila pomoć u vidu dva helikoptera koji dostavljaju neophodnu hranu i drugu pomoć najugroženijim.  Od Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica također očekuju jedan helikopter. Do sada su pomoć dobili od Kantonalnog Ministarstva za socijalnu politiku,zdravstvo raseljena lica i izbjeglice BPK u vidu 30 paketa.
Veoma teška situacija je u mnogim povratničkim mjestima u Podrinju, a posebno u povratničkim mjestima u opštinama Čajniče, Višegrad, Rudo i Rogatica, u kojima ima veliki broj povratnika. Sa mnogima od njih Unija još uvijek pokušava uspostaviti kontakt, kako bi njihov glas i apeli stigli do javnosti. Još uvijek ima struje, ali se strahuje da će se situacija pogoršati ako dođe do nestanka. Moguć je nedostatak hrane, ako ova situacija potraje.

U Hercegovini je nestanak struje dodatno otežao situaciju. Komunikacija od Mostara prema Čapljini se uspostavila, ali su mnoga sela na Dubravskoj visoravni još uvijek zatrpana. Na području Čapljine povratnici bilježe velike materijalne štete, porušene plastenike i uništena poljoprivredna dobra, koja su primarni izvor prihoda i egzistencije za mnoge povratnike u ovim krajevima. I sela oko Livna su odsječena i sa većinom ne postoji putna komunikacija.

Bilježimo i mnoge pozitivne primjere kako su se povratnici uspjeli sami organizovati i izboriti sa vremenskim neprilikama. U selu Komarice kod Doboja povratnici su se na vrijeme spremili za zimu sa ogrijevom i zalihama hrane. Posjeduju jedan traktor i plug pa uspjeli su očistiti putnu komunikaciju, tako da se automobilima može prolaziti do grada. Zahvaljujući karitasu koji finansira boravak jedne medicinske sestre stariji i zdravstveno ugroženi imaju i medicinsku pomoć. Povratnici u Banjaluci su do sada zabilježili 5 manjih zdravstvenih intervencija koje su sami uspjeli riješiti, jer se u mnoga naselja koja su na periferiji grada može doći samo pješke. Prema njihovim informacijama većina mehanizacije je upućena u pomoć istočnim dijelovima zemlje, tako da se ne očekuje da će se periferija Banjaluke uskoro očistiti kako bi vozila hitne pomoći i drugih službi mogla prolaziti. Prema našim informacijama, u mnogim drugim mjestima povratnici su se međusobno organizovali na čišćenju snijega, pomoći starijima i bolesnima, te je iskazan visok stepen solidarnosti među njima u ovim teškim danima.

Unija za održivi povratak i integracije u BiH, Press služba, će nastaviti obavještavati javnost o stanju među povratnicima, pogotovo onima koji su u najtežoj situaciji, sa nadom da će im se uskoro pomoći.
 
Press služba UZOPI u BiH

 



Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: