Preporuči članak:

 

 

PRESS
Dnevni avaz 17.01.2012


Etnička metla

Popis stanovništva može se pretvoriti u definitivno priznavanje njenih rezultata

 

 

Srpski i hrvatski političari davno su digli ruke od povratka svih na svoje. Sva je prilika da od toga sada odustaju i predvodnici bošnjačkog naroda, ubjedljivo najbrojnijeg na spisku od 2,2 miliona ratnih prognanika.

Ovaj čin biće ozvaničen ako se u djelo provede brisanje člana 48. iz Prijedloga zakona o popisu stanovništva. Tim potezom gumice netragom bi nestao princip po kojem se, pri formiranju vlasti, uvažava etnička struktura iz popisa održanog 1991. godine.

Ako se to dogodi, svaka ideja o daljnjem vraćanju na predratne adrese potpuno bi izumrla. Na krvave stečevine bio bi stavljen i posljednji muhur, pa bi i Srebrenica, simbol zločinačke etničke metle, i zvanično postala vlasništvo svojih krvnika.

U ovom trenutku teško je otkriti zašto bošnjačka politika najednom odustaje od starih stavova. Krajem 2008. godine Sulejman Tihić je poručio Bošnjacima da se ne brinu, jer se on u Prudu dogovorio s Dodikom i Čovićem da novi popis ne utiče na formiranje organa vlasti, sve dok se ne provede novi povratnički projekt. Tada je rečeno da će u njega država uložiti pola milijarde maraka!

Godinu kasnije, međutim, kad su Dodikovi državni poslanici minirali ovaj projekt, i Tihić je povukao svoju prudsku riječ. Zašto joj se vraća tri godine kasnije, kad o novom velikom povratničkom programu nema ni govora?

Prognanici i javnost su zbunjeni. Samo im je jasno da je u pitanju kapitulacija, izdaja i predaja. U njene razloge teško je proniknuti, pogotovo ih nije moguće razumjeti.

 

Autor:  Vlastimir MIJOVIĆ
Preuzeto sa: dnevniavaz.ba



Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: