SAOPŠTENJE / SAOPĆENJE
Sarajevo 31.01.2011


POZIV NA HITNO FORMIRANJE VLASTI

 

Unija za održivi povratak i integracije u BiH, kao dio civilnog društva,uputila je oštro pismo Visokom predstavniku Valentinu Inzsku , kao i političkim partijama koje će participirati u vlasti zbog odugovlačenja formiranja izvršne i zakonodavne vlasti u BiH.

U pismu se navodi krajnje teško i nepodnošljivo stanje u kojem se nalazi najugroženija kategorija stanovnika – povratnici,raseljena lica i izbjeglice. Učinili smo sve da podignemo svijest građana da izađu na izbore,što smo i uspjeli. Na žalost, drskost i krajnje cinično su budući nosioci vlasti međusobnim nedogovorima i odugovlačenjem formiranja vlasti ponudili svojim biračima agoniju u kojoj se svakodnevno gušimo i nestajemo.

U pismu se navode alarmantni podaci do kojih je Unija došla putem provedenog istraživanja u okviru Analize realizovanih zahtjeva Platforme izbjeglica,raseljenih lica i povratnika 2006-2010. godina prilikom obilaska 142 općine/opštine u BiH i Distrikt Brčko, odnosno u 1301 povratničkoj mjesnoj zajednici :
- U oblasti rekonstrukcije za protekle četiri godine obnovljeno je 3.450 stambenih jedinica na nivou BiH;
- Evidentirano je 43.000 porodica koje su aplicirale za obnovu svojih stambenih jedinica
- 2600 porodica još uvijek nema električnu energiju;
- 7000 lica živi u najtežim uslovima života – kolektivnim centrima;
- na nivou BiH za ovu populaciju nije adekvatno riješeno zdravstveno osiguranje,socijalna zaštita,obrazovanje…
- Zaposleno je od 0,8-1% radno sposobnih povratnika.

U daljem tekstu se kaže da je krajnje vrijeme da se nakon 100 dana od izbora, uz poštivanje izbornih rezultata, što hitnije formira vlast i da se ne odlaže implementacija usvojene Revidirane Strategije za provedbu ANEX-a VII Dejtonskog mirovnog sporazuma. Razočarani smo političarima koji insistiraju na svojim rješenjima i uslovima kao jedino prihvatljivim, a koji vode ka dubljoj političkoj krizi i neodgovornosti prema biračima. Isti su u predizbornoj kampanji garantovali da imaju kapacitet za formiranje ne samo parlamentarne većine ,nego kompletne vlasti na svim nivoima u BiH.

 

PRESS Služba
UZOPIBIH


Vezani članci:

>> HDZ BIH uputio pismo predsjednici Unije (04.02.2011)






Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: