PRESS
Sarajevo, 30.01.2010

I DANAS TRAJU MALVERZACIJE OKO DONACIJA


SARAJEVO - U BiH je ušlo više donacija nego u i jednu zemlju u povijesti, odnosno, prema nekim informacijama, između 14 i 17 milijarda maraka koje su registrirane kroz različite projekte pojedinih ministarstava, ali se ne zna trag za polovicu tih sredstava, kazao je za Dnevni list glasnogovornik Transparency Internationala Srđan Blagovčanin.
“Problem je gdje su ta sredstva u konačnici završila. Vidimo da se sada preko Istražne komisije za utvrđivanje utroška donatorskih sredstava prelamaju politička pitanja i da se to koristi za unutar ili međupolitičke obračune”, kazao je Blagovčanin. On je dodao da nijedna istraga pravosudnih tijela nije pokrenuta radi utvrđivanja gdje je otišao novac od donacija te da će je, što vrijeme više odmiče, biti teže i provesti.
............................................................................................................................................................................................FFoto: Dnevni list.
Odgovorni svojim zemljama

Predsjednica Unije za održivi povratak Mirhunisa Zukić je istaknula da oni nisu mogli doći do bilo kakvog podatka koliko je novaca preko donacija ušlo u BiH, jer su donatori stranim organizacijama povjeravali i rekonstrukciju i povratak i sva ostala sredstva, te zapošljavali kadar, ali da se sigurno radi o milijardama koje su najteže stizale do krajnjeg korisnika.
“Mi smo 1998. tražili podatke gdje ulažu i koja su to sredstva, ali su nam kazali da su oni odgovorni svojim zemljama odakle dolaze, a na građanima Bosne i Hercegovine”, istaknula je Zukić. Ona je dodala da je njezina organizacija upozoravala još 1998. na mogući problem, ali da u to vrijeme niti mediji nisu imali sluha za njega, da su zaobilazili tu temu, te da se sada nakon 10 godina, kada su strani donatori otišli, postavlja to pitanje.

Malverzacije i danas

Zukić je kazala da je sigurno bilo velikih malverzacija vezano uz donacije. Tako navodi primjer da su pojedinci dobivali po osam donacija, netko niti jednu, neki su bili prijavljeni da su dobili još davno, a kuću su dobili tek prije dvije ili tri godine, što znači da je netko dobio kuću u ime tih ljudi koji su potpisali.
“I dan danas ima situacija da beskućnik mora davati predstavnicima pojedinih općina po dvije tisuće maraka da bi bio uvršten na popis za obnovu kuća. Donedavno je u jednom selu pored Rudog donirani dalekovod prolazio preko njiva, a selo je bilo u mraku”, istaknula je Zukić.

Unija istražuje

Predsjednica Unije za održivi povratak Mirhunisa Zukić istražuje gdje su otišla donatorska sredstva. Tako je u rujnu Unija poslala upitnik većini veleposlanstava u BiH s pitanjima koliko je novca njihova zemlja dala za obnovu i rekonstrukciju, ali su dobili samo odgovor od grčkog Veleposlanstva. Tamo se navodi da je samo Grčka za BiH u obnovu uložila 41 milijun dolara i 332.000 eura.


Izvor:
Dnevni list




Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: