PRESS
Sarajevo, 21.01.2010

 

GDJE ĆE ZAVRŠITI 400 MILIONA KM?


Banjaluka - Povratnička udruženja strahuju da bi veliki deo od oko 400 miliona KM, koliko BiH planira da se zaduži za rešavanje problema povratka, mogao da završi na „sumnjivim adresama“, pozivajući se na sudbinu dosadašnjih donacija povratnicima, za koje sumnjaju da su deljene po političkim vezama. Zaduženje bi trebalo da usledi nakon što Parlamentarna skupština BiH usvoji dorađenu strategiju povratka raseljenih, koju je nedavno usvojio Savet ministara BiH.

 

- Ako smo u raspodeli prošlogodišnjih 40 miliona KM, koliko je u BiH izdvojeno za povratnike, imali velike malverzacije, pitamo se šta će biti sa više novca. Analizom smo utvrdili da je novac namenjen isključivo za povratak trošen za nadoknadu štete onima koji ne žele da se vrate, što još nije predviđeno - kaže predsednica Unije za održivi povratak i integracije BiH Mirhunisa Zukić.

Poslednji podaci Ministarstva za ljudska prava i izbeglice BiH govore da oko 45.000 porodica čeka na povratak svojim domovima u BiH. Međutim, Zukićeva otkriva da je Unija dvogodišnjim radom na terenu otkrila još oko 17.000 porodica koje nemaju krov nad glavom. Ovoliki broj raseljenih, smatra ona, rezultat je raznih političkih pritisaka, zbog kojih mnogi nisu bili spremni da se vrate kućama niti da ih obnavljaju u slučaju da su porušene. U međuvremenu su, dodaje ona, donacije prestale pa je zaduženje jedini način da se ovaj problem reši.
- Revidirana strategija povratka podrazumeva pomoć povratnicima, ali, po prvi put, i nadoknadu štete onima koji ne mogu da se vrate na svoja ognjišta. Ima ljudi koji su rešili stambeno pitanje. To znači da se, prilikom zaduživanja, treba jasno razgraničiti koliko novca je za jednu, a koliko za drugu namenu - kaže Zukićeva.
Naš sagovornik iz Ministarstva za ljudska prava i izbeglice BiH priznaje da je opravdana bojazan povratnika za trošenje njihovog novca. Ako kredit bude odobren, on se slaže da će najveći problem biti kako napraviti balans između onih koji žele da se vrate predratnim mestima življenja i onih koji to ne mogu, ali im, po strategiji, pripada naknada.

 

Kasumović: Banke traže projekat
Zamenik ministra finansija BiH Fuad Kasumović kaže da se Ministarstvo, u skladu sa prošlogodišnjim zaključkom PS BiH, obratilo za kredit svim finansijskim institucijama sa kojima je do sada sarađivalo. Međutim, dodaje Kasumović, svaka od njih je poručila da od kredita nema ništa dok se ne uradi precizan projekat. Pre toga, neophodno je da se usvoji spomenuta strategija. Dug bi bio državni i vraćao bi se sa jedinstvenog računa UIO.


Izvor:
Blic - Online

21.01.2010




Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: