INTERVIEW
Sarajevo, 22.12.2009

 

DEJTON NIJE DONIO DOBRO IZBJEGLICAMA


Dejtonski mirovni sporazum a posebno njegov Anex 7, garantovao je svim koji su se «pomjerili sa svojih mjesta prejeratnog prebivališta « , povratak kao i vraćanje imovine odnosno stanarskog prava , ukoliko su podnijeli zahtijev u precizno utvrđenim rokovima. Unija za održivi povratak i integracije u BiH (bivši Savez izbjglih i raseljenih ) smatra da se 14 godina poslije - postavlja pitanje primjene ili promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dejtonski ustav je koncipiran dobro, ali nije primijenjen i sankcije ne postoje, jedan je od zaključaka rasprave održane u Sarajevu, na dan potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, 14. decembra. Ono što Dejtonski ustav nudi građanima BiH - to je zaštita svih elementarnih ljudskih prava, ali u praksi on se ne provodi, između ostalog je rečeno u zanimljivoj debati. Takođe, još jednom je upozoreno da povratak ne smije biti spontan, ..........................................................................................................................Foto:RFE
nego «povratak koji će omogućiti ljudima, osim krova nad glavom,
i vraćanje radnih mjesta, pravo na zdravstvenu zaštitu, obrazovanje»...

Član Upravnog odbora Unije za održivi povratak i integracije u BiH Zijad Nuhanović je istakao kako je potrebno po hitnom postupku usvojiti «Revidiranu strategiju za primjenu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma» koja nije dobila podršku delegata Doma naroda Parlamenta BiH:

„Iako je glavni cilj Dejtonskog mirovnog sporazuma bio da donese mir, nije ga donio, prije svega zato što prognanici i raseljene osobe zapravo nemaju svoj mir sve do onog momenta dok se ne vrate svojim kućama. Ako im uslovi za ostanak nisu povoljni, onda ni nakon povratka nemaju svoj mir Taj problem će riješiti usvajanje Revidirane strategije Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ovaj dokument, kako ja vidim razloge, nije prošao na Domu naroda zato što je proces povratka jedini reintegrirajući faktor u BiH. Povratnici ovu državu čine kakvom-takvom državom, jer se vraćaju i tamo gdje narod kojem pripadaju nije većinski.

Zato, revidirana strategija danas remeti planove i ciljeve nacionalističkih politika u BiH. Ogroman je spisak nelogičnosti, ali temeljni je onaj o ugrožavanju ljudskih prava - kad nekome onemogućavate život u njegovom vlasništvu. Strategija je značajan dokument, sada kada su organi BiH preuzeli vodeću ulogu u procesu povratka. U periodu od 1999.–2005. godine značajnu ulogu igrala je međunarodna zajednica, ali to je bio tzv. spontani povratak, znači incident. Ali, od 2005. godine događa se ono što je urušavanje svega onoga što je postignuto do tada. Zato je važno da Dejtonski mirovni sporazum, u ovakvom obliku, bude unaprijeđen novim modalitetima koji će garantovati njegovu opstojnost, da prestanemo govoriti o povratua, da se ovaj proces završi.“


Izvor:
Radio Slobodna Evropa

 



Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: