Objavljeno: 18.10.2008
Izvor: Radio Slobodna Evropa

 

BLAGOVREMENO UKLJUČIVANJE U IPA VEOMA ZNAČAJNO

Radio Slobodna Evropa: Savez udruženja izbjeglica, raseljenih lica i povratnika u BiH, 10. oktobra je u Jajcu organizovao prvu prezentaciju komponenti Programa predpristupne pomoći (IPA), koje mogu koristiti zemlje na putu u članstvo u Evropsku uniju (EU), dakle zemlje kandidati i zemlje potencijalni kandidati za prijem, kakva je Bosna i Hercegovina.

Ovi programi predstavljaju novi finansijski instrument koji se direktno odnosi na prijem u punopravno članstvo u EU, koji će omogućiti da se ispune svi zahtjevi procesa prijema, posebno kad je riječ o prioritetima, monitoringu i procjeni. Savez izbjeglica je prezentaciju organizovao u namjeri da se osigura informiranost šire javnosti o IPA i dosadašnjem procesu konsultacija, kreiranju mehanizama/prijedloga za učešće u IPA programu.

Tim povodom, gost emisije ove nedjelje je predsjednica Saveza udruženja/udruga izbjeglih, raseljenih i povratnika BiH Mirhunisa Zukić:

RSE: Šta je bila vaša osnovna namjera prilikom planiranja ovog sastanka u Jajcu?
ZUKIĆ: Mi kao nevladina organizacija smo svjesni trenutne situacije u Bosni i Hercegovini, što političke, što ekonomske. Takođe su nam poznata kretanja u regiji, jer sarađujemo s nevladinim organizacijama u Srbiji i Hrvatskoj. U tim zemljama su se Programi predpristupne pomoći već počeli realizovati, tako da nam takav način finansiranja od strane Evropske unije nije stran. Nama je bilo bitno da u povratničkim mjestima pomognemo lokalnim vlastima. S njima smo do danas potpisali 75 memoranduma o saradnji. Želimo da im u narednom periodu pomognemo da apliciraju na strateške projekte za lokalnu zajednicu, u okviru njihovih lokalnih strateških planova, kod državnih institucija, a to upravo po instrumentima EU. Dakle, lokalne vlasti će moći dobivati sredstva za određene projekte. Predpristupni fondovi su za nas kao civilno društvo značajno rješenje. Ni lokalne vlasti, ni bilo koje institucije ne mogu koristiti fondove bez civilnog društva, niti civilno društvo može raditi bez lokalnih vlasti odnosno institucija vlasti. Drugim riječima, vezani smo jedni za druge, što do sad nije bio slučaj. Do sada smo bili u jednom totalnom antagonizmu i nerazumijevanju. Smatramo da je ovo jedna pozitivna praksa koja će nam pokazati koliko je važno da zajednički radimo. Radi se o fondovima nepovratnih sredstava. Mislim da je u narednom periodu to veliki izazov za lokalne vlasti.

RSE: O IPA programima se u Bosni i Hercegovini jako malo zna.
ZUKIĆ: Mi smo na nivou BiH formirali Odbor za civilno društvo, koji upravo ima za cilj da učestvuje u planiranju tih sredstava. Znači, ovaj put nećemo samo kritikovati ili usmjeravati, već ćemo biti jedan respektabilan faktor, koji će pomoći u planiranju za 2008-2010. godinu. Zahvaljujući Dokumentu za predpristupnu pomoć mi učestvujemo u planiranju tih sredstava ravnopravno sa institucijama vlasti. Želimo da i biznis sektor učestvuje u apliciranju tih sredstava, zajedno sa lokalnim vlastima i nevladinim organizacijama.

RSE: Sastanak je održan u Jajcu, ali informacije nisu bile namijenjene samo onima koji žive i rade u tom gradu.
ZUKIĆ: Svakako, informacije su upućene široj regiji.

RSE: Zbog čega je za vaš Savez značajan IPA program?
ZUKIĆ: Želimo da lokalnoj zajednici i cjelokupnom nevladinom sektoru, neovisno o tome da li se radi o izbjeglicama, raseljenim licima ili povratnicima, pomognemo da postanu partner lokalnim vlastima i da zajednički apliciraju prema tim fondovima, iz različitih oblasti. Ako je u pitanju socijalni sektor, ako je u pitanju ekonomska podrška povratnika ili bilo šta drugo, da zajednički budu nosioci aktivnosti u projektu. Dugim riječima, želimo usmjeriti nevladin sektor odnosno civilno društvo, lokalnu vlast i biznis sektor. Odabir aplikacija će biti vrlo rigorozan.

RSE: Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice završava rad na revidiranoj Strategiji za primjenu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma. Koliko ste vi kao Savez u to bili uključeni?

ZUKIĆ: Bili smo veoma aktivni – kroz naše komentare, pismene prijedloge, inicijative i sugestije, koji su u kreiranju Strategije bili dobro došli. Mislim da je na Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice pao veliki teret. Za oblasti kao što je zapošljavanje, obrazovanje, zdravstvo i tako dalje, Ministarstvo čak nema ni ingerencije. Te oblasti se rješavaju pri Ministarstvu civilnih poslova. Strategija je uključila ne samo domaće institucije, već i međunarodne organizacije i civilno društvo. Mi kao Savez smo bili veoma aktivni u svih deset podgrupa, od rekonstrukcije, povrata imovine do zdravstva i obrazovanja. Dakle, naši prijedlozi su se jako mnogo uvažili.

RSE: Pretpostavljam da isto tako mnogo očekujete od ovog izmijenjenog dokumenta?

ZUKIĆ: Zasićeni smo silnim programima i dokumentima za čiju neprovođenje nije bilo nikakvih sankcija. Smatramo da je ovo ozbiljan dokument, ne zato što smo u njegovoj izradi učestvovali, nego zato što ćemo pratiti njegovu implementaciju. Bez monitoringa bi bilo koji sporazum bio mrtvo slovo na papiru.

RSE: Monitoring spočiva u odlasku na teren i provjeravanju situacije u obnovi i povratku.
ZUKIĆ: Da, ali ne samo u obnovi i povratku, nego i u svim drugim segmentima. Recimo, lokalne vlasti uopšte nisu obavezne da kreiraju radna mjesta za povratnike pripadnike nacionalnih manjina u tom mjestu, bilo u FBiH bilo u RS. Imamo niz aktivnosti s konkretnim sadržajem.

Izvor: Radio Slobodna Evropa
18.10.2008


Vezane vijesti:

>> Prva prezentacija IPA Programa 10.oktobra 2008 u Jajcu (07.10.2008)

 

 



Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: