SAOPŠTENJE / SAOPĆENJE
Sarajevo, 07.01.2002

 

JEDINSTVENA DRŽAVNA I REGIONALNA STRATEGIJA POVRATKA


Savez izbjeglica i raseljenih lica BiH insistira na donošenju jedinstvene strategije povratka za 2002. godinu na državnom nivou, cime bi se stvorile pretpostavke za ujednacenu primjenu imovinskih zakona, doprinjelo eliminaciji dvostrukih korisnika tude imovine, kao i još prisutnih politickih barijera u procesu povratka. Naglasivši da ce ovo biti osnovna ideja vodilja Saveza u 2002. godini, njegov predsjedenik Mirhunisa Zukic je na konferenciji za novinare u Sarajevu iznijela podatak da cak više od pola miliona ljudi još nisu ušli u posjed svoje imovine, što samo pokazuje kolika je nužnost bolje koordinacije izmedu entiteta, odnosno prenošenja problema na državni nivo. Takode je rekla da je nužno obezbijediti novcana sredstva kako bi se omoguc io stvarni ostanak povratnika na svojim ognjištima, jer usljed nemogucnosti zaposlenja mnogi se i iz ekonomskih razloga odlucuju za prodaju ili zamjenu imovine.

 

Savez izbjeglih i raseljenih u pogledu usvajanja jedinstvene strategije smatra da bi ona, pored aktivnosti u okviru BiH, morala uzeti i aspekte koji proizilaze iz regionalnog pristupa tom problemu, a koji podrazumijeva ubrzavanja aktivnosti povratka u trouglu BiH, Hrvatska, Jugoslavija. U ovom Savezu tvrde da je cak 110 organizacija koje se bave problemima izbjeglica u ove tri zemlje spremne preuzeti obavezu stvaranja i provodenja jedinstvenog regionalnog koncepta povratka.

 

Izvor:
Novinska agencija SAFAX
07.01.2002

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: